Renrasig eller blandras 

Att avla på två hundar tycks enkelt. En tik och en hane, i bästa fall av samma ras. Tiken får massa valpar, ursöta, lätt att sälja en söt lite krabat. Snart löper tiken igen, nya valpar, osv. Valparna växer upp, kanske har föräldrarna två lynnen som inte alls skulle kombinerats, en som vaktar och en som är skygg, inte kul för hunden och valpköparen, kanske får den en päls som ingen vet hur pälsen bör skötas på bästa sätt, listan kan göras lång.


I Skk finns ett stort antal raser, raser som har olika arbetsområden. Ska du köpa hund, läs på om raserna  och se vilken ras som passar dig och din situation, kontakta en seriös uppfödare, ställ frågor, försök besöka en hundutställning eller besök uppfödare för att se och träffa rasen du är intresserad av.  Köp en valp som du vet har föräldrar som är kontrollerade samt en engagerad uppfödare som kan allt och lite till om rasen. Självklart kan ingen uppfödare garantera en 100% frisk hund, men de arbetar aktivt för att det ska bli så bra som möligt.


För en uppfödare ansluten till rasklubb och Svenska kennelklubben finns ett antal regler att förhålla sig till. Varför kan man undra, det är med omtanke om hundarna. Att avelshundar ska ha ett bra liv helt enkelt. Det är arbetsamt för en tik att bära stora kullar valpar tex.


Vi inom Skk gör vårt yttersta för att föda upp friska inivider, för djuret skull, men självklart även för valpköparen. 


Här nedan omnämns några av de viktigaste reglerna. 


  • Föräldradjuren måste vara mogna för att bli föräldrar, hos pudel är det 18 mån.
  • En tik får aldrig få fler än 5 kullar. 
  • En  tik bör vila minst 1 år mellan kullarna.
  • En tik måste efter 7 års ålder ha ett intyg på att hon är frisk och kommer orka bära fram valpar. 
  • Föräldradjuren måste genomgå vissa hälsotester, för små pudlar (toy, dvärg samt mellan) är det ett test för pra-formen prcd, ögonlysning bör göras före avelsdebut, samt när hunden fyllt 5 år. Småpudlarnas patellor (knän) undersöks och på mellanpudel finns även en rekommendation för hd-röntgen. Att ställa ut sin pudel för att se att pudeln följer rasstandarden är av vikt, och ses i förlängningen som en avelsutvärdering. 


Uppfödare gör sitt yttersta för att välja ut avelsdjur för att det ska bli friska och starka valpar som ser ut och beter sig som förväntat för rasen. Uppfödarna kan förklara för presumtiva valpköpare om pälsvård, storlek och annat rastypiskt.


Pudeln den fantastiska rasen, fyra storlekar, fem färger och klipp som du själv vill!


Glädje och Jubel att äga en Pudel


Snabblänkar

Copyright © Alla rättigheter förbehållna